Nappen suger – eller inte. Tips på nappteknik

Det är med napp som med allt annat när det gäller barn: man måste hitta den rätta knycken. Min man och jag gör inte alls lika, men vi har båda funnit sätt som (ofta i alla fall) numera fungerar för oss, och David har vant sig vid att vi inte gör på samma sätt.

 

Alla barn är ju som bekant olika. Vår erfarenhet är att det gäller att ihärdigt pröva sig fram och se vad som fungerar. Här är några av våra – helt ovetenskapliga – tips på hur man får en liten skrikande, arg, upprörd, övertrött, irriterad bebis att ta nappen. För det är sannerligen inte bara att stoppa in den, blunda och hoppas på ett mirakel – så mycket vet vi vid det här laget.

David, festklädd i sammetskavaj och med nappen i högsta hugg.

 

Våra napptips:

 

 1. Stoppa in nappen i det öppna gapet. Tryck litet försiktigt på bebisens båda kinder med tumme och pekfinger några gånger. Då triggas sugreflexen.
 2. Stoppa in nappen men släpp den inte utan håll kvar pek- och långfinger på nappens plastbricka och tryck, mycket försiktigt så att nappen inte trillar ut. Håll kvar ett tag tills du märker att bebisen har kommit igång att suga.  
 3. Stoppa in nappen. Försök att trigga igång/hjälpa barnet att hitta sugrytmen genom att humma lågt, smacka, göra lugnande, taktfasta ”tuffljud” eller ”sussljud” och/eller gunga vagnen fram och tillbaka samtidigt.
 4. Stoppa in nappen. ”Knacka litet” med pekfingret några gånger – tapp, tapp, tapp – mot nappens plastbricka så kan sugreflexerna komma igång.
 5. Håll barnet i famnen med dess huvud vilande på vänster arm (om du är högerhänt.) Stoppa in nappen i det öppna gapet och tryck sedan kvickt till med vänster axel/överarm mot nappens plastbricka så att nappen trycks in i munnen och hålls kvar där. Håll kvar axeln/armen och guppa barnet försiktigt men bestämt upp och ned, nära din kropp som guppar med, samtidigt som du dunkar det i baken med högerhanden. Se punkt 3. Detta kräver litet övning.
 6. Det viktigaste är att låta lugn, bestämd och säker hela tiden, vilket kan vara nog så jobbigt efter några nätter utan sömn. Dock är det egentligen det viktigaste. För när barnet hör att du är lugn och vet vad du gör, så kommer sugreflexerna ofta igång bara av det. (Svår punkt – jag vet!!!)
 7. Försök, försök, och försök igen. Byt av varandra. Försök några gånger med samma sak men om det inte går och barnet gallskriker utan avbrott – avbryt hellre och distrahera barnet med mjukt tal, musik, dans eller något annat för att försöka med något nytt efter ett tag.
 8. Hitta vad som gör just din bebis avledd eller avkopplad. Vår bebis blir avslappnad av musik, av att ligga på pappas axel medan pappa dansar, tills han (bebisen! J) somnar. Vi har även hört om föräldrar som sätter på dammsugaren, elvispen, hårtorken etc. för att distrahera eller lugna barnet.

Har DU fler (eller bättre) napptips? Skicka gärna en kommentar och berätta!

NÄPP!

Annonser

3 Responses to Nappen suger – eller inte. Tips på nappteknik

 1. hanna skriver:

  ska vi låta vårat barn sova med napp

 2. Tove skriver:

  Hej Hanna!

  Jag ser inget problem med att sova med napp men det finns säkert folk som har massor av åsikter i ämnet och undersökningar som visar hur fel det är med napp. Men själv sov jag med napp när jag var liten och har utmärkta tänder och Herman har sovit med napp sen han var ca 3 veckor. Så jag tror att om barnet vill ha napp när det sover är det väl okej att låta han/hon ha det. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: