Bebis vill inte ta nappen? Svårt med napp? Tips finns här!

 

Vill bebisen inte ta nappen? Här kommer SPANKK:s helt ovetenskapliga tips:

 

  1. Stoppa in nappen i det öppna gapet. Tryck litet försiktigt på bebisens båda kinder med tumme och pekfinger några gånger. Då triggas sugreflexen.
  2. Stoppa in nappen men släpp den inte utan håll kvar pek- och långfinger på nappens plastbricka och tryck, mycket försiktigt så att nappen inte trillar ut. Håll kvar ett tag tills du märker att bebisen har kommit igång att suga.  
  3. Stoppa in nappen. Försök att trigga igång/hjälpa barnet att hitta sugrytmen genom att humma lågt, smacka, göra lugnande, taktfasta ”tuffljud” eller ”sussljud” och/eller gunga vagnen fram och tillbaka samtidigt.
  4. Stoppa in nappen. ”Knacka litet” med pekfingret några gånger – tapp, tapp, tapp – mot nappens plastbricka så kan sugreflexerna komma igång.
  5. Håll barnet i famnen med dess huvud vilande på vänster arm (om du är högerhänt.) Stoppa in nappen i det öppna gapet och tryck sedan kvickt till med vänster axel/överarm mot nappens plastbricka så att nappen trycks in i munnen och hålls kvar där. Håll kvar axeln/armen och guppa barnet försiktigt men bestämt upp och ned, nära din kropp som guppar med, samtidigt som du dunkar det i baken med högerhanden. Se punkt 3. Detta kräver litet övning.
  6. Det viktigaste är att låta lugn, bestämd och säker hela tiden, vilket kan vara nog så jobbigt efter några nätter utan sömn. Dock är det egentligen det viktigaste. För när barnet hör att du är lugn och vet vad du gör, så kommer sugreflexerna ofta igång bara av det. (Svår punkt – jag vet!!!)
  7. Försök, försök, och försök igen. Byt av varandra. Försök några gånger med samma sak men om det inte går och barnet gallskriker utan avbrott – avbryt hellre och distrahera barnet med mjukt tal, musik, dans eller något annat för att försöka med något nytt efter ett tag.
  8. Hitta vad som gör just din bebis avledd eller avkopplad. Vår bebis blir avslappnad av musik, av att ligga på pappas axel medan pappa dansar, tills han (bebisen! J) somnar. Vi har även hört om föräldrar som sätter på dammsugaren, elvispen, hårtorken etc. för att distrahera eller lugna barnet.

Har DU fler (eller bättre) napptips? Skicka gärna en kommentar och berätta!

NÄPP!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: