Gratis igångsättningsknep?

Det finns en hel del ganska knäppa knep på hur man kan sätta igång sin förlossning om man tröttnat på att vänta på att den ska komma igång av sig självt. På en mängd forum diskuteras det huruvida knepen funkar. De har ALLTID fungerat för allas vänninor men ingen på forumen som testar knepen får de att fungera. Några tråkiga forumskribenter hävdar att bebisen kommer komma ut när de är redo, spelar ingen roll vad man testar. Det tråk-örat vill man ju inte lyssna på när allt man gör är att gå hemma och vänta.

Babycenters hemsida och på forumen hittar jag dessa knep. De påpekar alla såklart att de inte har någon vetenskaplig grund och att man bör rådfråga sin MVC innan man sätter igång.

1. Stimulering av bröstvårtorna

Detta görs genom att man nyper och rullar bröstvårtorna med syfte att sätta igång värkarna, i enlighet med teorin att oxytocin, det hormon som framkallar värkar, frisläpps vid massagen. (Jag testade detta och fick en massa sammandragningar. Inga värkar dock så långt ögat når. Och detta var en vecka sedan.)

2. Ricinolja

Den vanligaste förklaringen är att ricinolja är kraftigt laxerande och att det stimulerar livmoderns muskulatur samtidigt som det stimulerar tarmarna och på så vis sätter igång förlossningen. (Av de forum-mammor som testat detta verkade det som att det hjälpte och verkligen satte igång förlossningen men att man blev extremt illamående och fick kraftiga diarréer…tycker inte det verkar vara värt det…har man inte jobbigt nog under förlossningen?)

3. Sex

Sex sägs sätta igång utsöndringen av oxytocin, det hormon som orsakar sammandragningarna. Sädesvätskan innehåller mycket prostaglandin, som kan göra att livmoderhalsen mjuknar och lättare utplånas under förlossningens öppningsfas. Man tror att prostaglandiner absorberas mer effektivt via tarmen än vaginan. (Det betyder att det KAN vara mer effektivt med oralsex…)

4. Äta ananas

Ananas innehåller enzymet bromelain som man tror mjukar upp livmoderhalsen och sätter igång förlossningen. Varje ananas innehåller inte så mycket bromelain, så du måste eventuellt äta så många som sju. Den troligaste följden av att äta så mycket ananas är kraftig diarré. (Jag tänker inte testa detta!)

5. Äta curry

Det kan vara så att heta kryddor stimulerar tarmen och på så sätt även livmodern. Kryddstark mat kan dock ge halsbränna och irritera tarmen. (Jag hatar halsbränna. Varför plåga sig OM det inte fungerar? Testar INTE!)

6. Akupunktur

Akupunktur är när man sticker mycket fina nålar i vissa punkter på kroppen. Vad som berättas av de som gjort det visar tydliga positiva resultat. Kontakta en kvalificerad akupunktör. Du kommer förmodligen att behöva dagliga behandlingar tills förlossningen startar. (Haha, japp, då vet man ju att den ÄR effektiv…eller? Tror jag hoppar nålarna. Jobbigt att behöva hålla på i två veckor. Bättre att ligga i soffan och slappa.)

7. Hallonblad

Det är mycket viktigt att inte använda hallonblad förrän graviditetens sista två månader eftersom de har en stimulerande inverkan på livmodern. Det finns inga bevis för att hallonblad hjälper till att sätta igång förlossningen. Däremot visar en australiensisk studie att hallonblad påskyndar förlossningens andra stadium och minskar risken för att man ska behöva använda tång.

8. Promenader

Tyngden av barnets huvud mot livmoderhalsen stimulerar utsöndringen av oxytocin, sägs det, vilket förhoppningsvis sätter igång förlossningen. Förlossningen är ett jättejobb rent fysiskt, så gör inte slut på all energi redan innan. (Detta har jag provat. Dagligen. Det funkar inte. Måste nog gå i minst 3 timmar och då kommer vi till problemet med att ta ut sig för mycket innan förlossningen.)

9. Blåsa upp ballonger

Teorin är att trycket i buken när du blåser hårt sätter igång förlossningen. (Jag hatar ballonger – tänker inte testa även om jag inser att Herman skulle bli glad av alla fina ballonger som plötsligt döljer hela vardagsrumsgolvet.)

10. Pilatesboll och skumpig bil

Att sitta och studsa på en pilatesboll och att åka bil på skumpiga vägar tycks vara sätt att försöka sätta igång saker och ting som inspirerats av vad som händer om man skakar på en läskburk eller champagneflaska. Men moderkakan kan lossna så det är inte ett tips att rekommendera. (Jag försöker gå omkring gungigt men det verkar inte vara fullt så effektivt…vill dock inte riskera moderkakslossning så jag ”hoppar” detta.)

11. Ingefärste

Recept på en dryck som sägs kunna hjälpa förlossningen att komma igång. Receptet kommer från en barnmorska enligt en forum-mamma:

 • 1.5 liter vatten
 • 2 pressade citroner
 • 2-4 matskedar honung eller lönnsirap
 • 2 matskedar färskriven ingefära
 • 2 teskedar cayennepeppar

Blanda detta väl och drick hälften. Har inget hänt efter ca ett dygn, drick resten. (När jag fortsatte läsa forum-tråden var det massor av mammor som testade detta men ingen som fick sin förlossning snabbare så jag anser detta vara en myt och struntar i trolldrycken.)

12. Ha på dig dina mest exklusiva trosor

Garanterar tydligen att vattnet går i dem. (Hmmm…Man ska ju få plats i de oxå. Svårt med denna flodhästkropp.)

13. Gratis är gott – Mitt egna lilla test

Själv har jag just beställt en gratis bebisväska (ni vet de som är fulla av gåvor och rabattkuponger och som man sen kommer få spam-mail ifrån under 5 års tid.) Jag minns att den innehöll massa bra saker som vi använde på Herman under bebsitiden. Man måste hämta väskan i en viss butik, den går inte att få hemskickad. MEN väskan måste hämtas INNAN bebis är född. Nu lär ju bebis komma inatt så att jag inte får den där gratisväskan med alla roliga produkter i.

Tipsa gärna om du vet fler knep!

Annonser

5 Responses to Gratis igångsättningsknep?

 1. […] tips för att sätta igång förlossningen funkade visst inte. […]

 2. Moster skriver:

  Tove, nu är det kanske dags att testa de andra alternativen du ännu inte testat eftersom Bob skall ut imorgon. OK? Själv testade jag bara promenera (men typ 6-8km nånting). Men av det fick jag bara en massa onda förvärkar i 3 dygn så jag vet inte…
  Kram!

 3. tesset skriver:

  Tänkte köra knepet ingefärste och se om det funkar här;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: