And so we´re back…

En bit av Mae Rampung sett från vårt hustak.

30 dagar i Mae Rampung. Det var där vi skulle andas ut och softa till det ordentligt. Dricka fruktdrinkar och se på när Herman lekte med kompisar i poolen. Japp. Så blev det inte.

Aspudden, hemma i soffan framför datorn. Vi letade på Blocket. Långa rader av hyrannonser. Svenskar som köpt hus och hyr ut, fast inte jul och nyår för då är vi där själva, men du får bra pris om du hyr en längre period. Mae Rampung. Jättefint område. Jättebillig mat och jättelång strand. Här är det GENUINA Thailand. En liten fiskeby, lugnt och ostört. Inte exploaterat, ingen turism. Och 90% svenskar i det inhängnade, dygnetruntbevakade lyxhusområdet (så inte de där genuina Thailändarna kommer och äter upp en?). Hyr av oss. Så vi slog till.

Mae Rampung lever upp till Blocket-annonserna. Lång (11 km faktiskt) fin sandstrand. En rak sträcka blandad med små ruckel och inhängnade lyxområden och en fundering på om det var så här Pattaya kanske en gång sett ut. Längs hela vattnet ligger små plåtskjul där man kan beställa mat, ruckel som Svenska livsmedelsvärket stängt ner på direkten om de bara kunde. Fast maten var helt okej. Dock inte så varierande menyer och dessutom inte särskilt billigt.

På den breda vägen som gick genom hela samhället tävlade bilar och motorcyklar om vem som är mest vårdslös i trafiken. Vi hyrde en Saräng, moped med sidovagn, när vi insåg att taxibilarna tog dubbelt så mycket betalt mot de i Bangkok. Och först då blev väl Mae Rampung någorlunda värt att vara i. Eftersom vi kunde ta oss därifrån.

I vår pool låg det mer duv-bajs än svenska barn. Och de få barn som ändå kom ner och badade var Thailändare och inte helt intresserade av vad Herman hade för sig. Inte en enda svensk barnfamilj i sikte. I stället ett gäng blekfeta 50-plussare samt gubbar med ölmage och den obligatoriska thailändska flickvännen.

Både den färska frukten och de goda fruktdrinkarna lös med sin frånvaro. Men sprit gick att få. Samt räkor och andra vattendjur.

Lägenheten vi hyrde luktade sunk i ena rummet. Efter några dagar fick vi möjlighet att byta till en likadan två trappor högre upp. Men utan lukt. Fast då var det redan försent. Vi hade tröttnat på den trista fiskebyn och dess magra utbud av roligheter. Så istället för 30 dagar i Mae Rampung blev det bara 11.

Idag tog vi oss istället tillbaka till Koh Samet och om några dagar tar vi oss återigen in till Bangkok.

Nu sitter jag på terassen utanför vår bungalow, dricker någon knasig jordgubbsfanta och äter sweet mango. Över himlen svävar kom loyer och stjärnor, vågorna slår mot den nästan vita sandstranden. Restaurangen bredvid spelar reagge på hög volym.

Man är sådär härligt jobbigt klibbig – en mix av svett, saltvatten och sand.

Annonser

3 Responses to And so we´re back…

 1. Willy skriver:

  Tove, du skriver precis det som många andra svenskar inte vågar skriva. Man skall ÄLSKA fiskebyar………Bangkok är och förblir bäst i mina ögan och era också.

  Willy o Helena

 2. Hans Gordon skriver:

  Det är som om vi skulle invitera thailändska turister att uppleva det ursprungligt och genuint svenska, varpå vi försåg dem med ett litet torp långt inne i någon västmanländsk skog. Under hösten.
  Jag fattar egentligen inte hur det kommer sig att skandinaver köper på tog för dyra (enligt thailändska mått) hus och lägenheter vid öde stränder. Och de bukfeta gubbarna som bara är ute efter att få ligga med unga thailändska tjejer är det förstås mest synd om. På motsvarande sätt som det är synd om tjejerna, vilka dock ofta inte har några bra inkomstalternativ till ölgubbarnas plånböcker.
  Men Bangkok är inte så dumt. För den som står ut med lååååånga flygresor, hett klimat och intensiv trafik.

 3. Anja skriver:

  Det där fotot var inte så lockande. Njut av Koh Samet nu – and then you take Bangkok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: